sobota, 23 kwietnia 2011

Masa cukrowa w fotografii kulinarnej

Ostatnio dostrzegam obserwując zdjęcia pojawiające się w sieci, że w pojawił się taki trend, polegający na prezentacji (najczęściej na profilach społecznościowych) zdjęć swoich (wykonanych własnoręcznie) kulinarnych arcydzieł. Szczególnie moją uwagę zwróciły zdjęcia tortów z masy cukrowej.






Przypuszczam, że jeżeli nie jesteście hobbystycznymi amatorami pieczenia lub profesjonalnymi cukiernikami to nie spotkaliście się jeszcze z tym produktem. Jednak dzisiejszy wpis powinien zainteresować wszystkie osób które lubią piec, tak jak ja... Masa cukrowa to stosunkowa nowość na rynku materiałów cukierniczych w Polsce, oczywiście mam tu na myśli produkty pośrednie, a nie towary finalne takiej jak ciasto, tort, czy drożdżówka. Jednak coraz częściej widzę w sieci zdjęcia "cudów" wykonanych dzięki tej masie.

Poniekąd masa cukrowa bardzo szybko zdobywa coraz większą popularność dzięki różnym portalom o pieczeniu i gotowaniu oraz za sprawą for internetowych, na których ludzie prezentują zdjęcia swoich wypieków, a niektóre są wręcz niesamowite. Powstała nawet całkiem nowa dziedzina fotografii kulinarnej.

Substancja ta powoli pojawia się w sklepach internetowych sprzedających ozdoby cukiernicze na torty weselne itp. Masa cukrowa to tak taki pewnego rodzaju lukier plastyczny służący do wykonywania wymyślnych ozdób na torty, czy nawet zwykłe ciasta itp.

W zastosowaniu profesjonalnym wykorzystuje się ją najczęściej przy wykonywaniu ozdób tortów okolicznościowych na wesela, śluby, komunie, ale tak jak już wspomniałem wielu pasjonatów stosuję ją do ozdabiania własnych wypieków, po czym robią zdjęcie i wrzucają do internetu na blogi, strony i do portali kulinarnych. Najczęściej są to torty urodzinowe dla dzieci, ale pomysły są na prawdę przeróżne, a im bardziej dziwaczne tym ciekawsze. Myślę że z czystym sumieniem można powiedzieć, że pieczenie takich "cudów" jest jakąś formą sztuki.

Jeśli chodzi o aspekt samej sprzedaży, to w pewnym sensie masa cukrowa to produkt raczej specjalistyczny i odnośnie jego sprzedaży raczej chyba nikt nie będzie oczekiwał tak dużej popularności jak to mam miejsce w przypadku pospolitych towarów takich jak sprzęt elektroniczny i komputerowy, części do aut, opon itp. Także może być nieco trudno dostępna. Jednak na przykład sama już branża ślubna, czy komunijna w naszym kraju coraz bardziej się rozwija jako sektor biznesowy, więc automatycznie tworzy nowe rynki dla takich produktów. Poza ty masa cukrowa ma już swoich fanów, którzy jej pewnie nie odpuszczą.

Uważam, że warto się pobawić i poeksperymentować nieco z masą cukrową, bo można z niej robić prawdziwe cuda. Jeżeli ktoś z was robi takie rzeczy to prześlijcie mi zdjęcia - chętnie opublikuję, bo chcę na stronie też zrobić galerię fotografii kulinarnej.

Brak komentarzy: